Gladiole-poze gladiole-informatii gladiole-plantare gladiole-bulbi gladiole

Gladiola

1. Informatii generale

Genul Gladiolus cuprinde aproximativ 250 de specii care isi au originea in Africa de Sud, in Europa Centrala, in poze gladiole (2)jurul Marii Mediterane, si in Asia Mica. Planta este cunoscuta inca din antichitate, tuberobulbul acestei plante fiind folosit ca talisman la vindecarea ranilor. In secolul al XVII-lea si al XVIII-lea apar in Europa gladiolele aduse din Africa de sud, care au servit drept genitor pentru numerosi hibrizi pe care-i intilnim in cultura si care sunt cunoscuti sub numele de Gladiolus hybridus Hort.
Gladiola, ca si zambila si laleaua, este o planta cu bulb, pe care o recunoaste orice gradinar. Frunzele sale ca o spada, tulpinile drepte si spicele situate pe o parte a tulpinii, cu „trompete” deschise de forma neregulata, sunt o priveliste comuna in bordurile de afara si in vazele din casa, in lunile de vara.
Gladiolele sunt plante perene, cultivate ca semirustice. Sunt caracterizate printr-un tuberobulb sferic, turtit, de 6-12 cm circumferinta si este acoperit cu mai multe tunici. Cele exterioare sunt mai groase si mai aspre decat cele interioare, avand culoarea galbena, roz sau rosie, iar cele interne sunt fine, matasoase si au un luciu argintiu. La partea superioara si in centrul tuberobulbului se gaseste o cicatrice reprezentand urma tulpinii florale din vara precedenta. De o parte si de alta a acesteia exista 1—2 sau cel mult 4 muguri mari, triunghiulari care in anul viitor, in cursul perioadei de vegetate vor forma tot atatea tije florale noi. La baza tubero­bulbului de la subsuoara tunicilor acoperitoare se formeaza in cursul verii numerosi tuberobulbili (20—50) stoloniferi, a caror dimensiune poate varia intre aceea a unui bob de mazare sau a unei alune. Acestia sunt numiti bulbili si vor servi drept material de inmultire. Au un somn foarte adanc, germineaza greu si neuniform.

2. Plantarea gladiolelorpoze gladiole (1)

Gladiolele prefera solurile permeabile, areilonisipoase sau nisipo-argiloase, cu un pH usor acid, bogate in humus, bine ingrasate cu citiva ani inainte. In solurile prea grele cresterea bulbilor este impiedicata. De asemenea, pentru aceasta cultura sunt indicate terenurile insorite, bine lucrate si adapostite de vanturile prea puternice.
O cultura de gladiole poate sa revina pe acelasi loc dupa cel putin 4 ani.

3. Cultura gladiolelor

Gladiolele se inmultesc vegetativ, prin separarea tuberobulbilor, prin diviziunea tuberobulbilor si prin bulbili. Mai rar prin seminte.
Tuberobulbii noi, ce se formeaza deasupra celui vechi, care pot fi in numar de 1—4, se despart inainte de plantare si fiecare se planteaza separat. Plantatul se face primavara. Cu 2 saptamini inainte se inlatura tunicile si restul tuberobulbului vechi. Cu 1—2 zile inainte de plantare toti tuberobulbii sunt dezinfectati fie in formalina 0,4% timp de 0,5—1 ora, fie cu lizol 0,5% timp de 2 ore. Perioada plantatului prezinta foarte mare importanta. Cu cat se va face mai devreme, cu atit plantele vor inflori mai frumos si tuberobulbii vor fi ajunsi la maturitate in momentul recoltarii. Asa fiind, perioada cea mai buna este in luna aprilie, cand temperatura solului a atins +12°C. Pentru plantat se folosesc tuberobulbi sanatosi, tineri, cu diametrul cuprins intre 3,5—4 cm, respectiv 12 cm in circumferinta. Plantatul se face intr-un teren bine lucrat, in rigole la 8—12 cm adancime, la 20—25 cm intre randuri si la 15—20 cm pe rand. Adincimea de plantare este in functie de felul soiului precum si de scopul urmarit. Astfel, pe solurile grele si pentru obtinerea de bulbili, plantatul se face mai la suprafata, si invers, in cazul solurilor usoare si in cazul obtinerii de flori taiate. Plantatul se executa manual, iar in tarile specializate in aceasta cultura, lucrarea se face mecanizat. Pe suprafetele mari plantatul se poate face si in benzi de cate 2 randuri distantate la 25 cm intre ele si despartite prin poteci de 80 cm.
In cazul soiurilor valoroase si care formeaza  putini bulbili, se practica inmultirea prin diviziunea tuberobulbilor in mai multe segmente, incat fiecare sa aiba un mugure dormind si o mica portiune de disc.
O data cu inceperea cresterii, tuberobulbul mama formeaza radacini care dupa 3—4 saptamani ating lungimea maxima. Din acest tuberobulb pornesc primele 3—4 frunze, la baza carora incep sa se dezvolte unul sau mai multi bulbi noi. La aparitia frunzei a patra apare in locul bulbului nou de inlocuire un al doilea sistem radicular. Din acest moment, tinarul bulb de inlocuire devine de sine statator, incepe sa creasca, iar cel vechi moare incetul cu incetul. Dupa aparitia frunzei a patra incepe sa apara si inflorescenta a carei dezvoltare in bulb incepe la 4 saptamini de la plantare. In aceasta faza se acorda culturii cea mai mare atentie. Se uda si se administreaza ingrasaminte in mod sistematic. Cantitatea de apa necesara depinde in mare masura de conditiile climatice si de tipul solului. In general este preferabil sa se ude mai rar dar abundent, ca apa sa poata patrunde pana la radacini. Seceta solului provoaca curbarea inflorescentelor. Udatul trebuie continuat chiar si dupa inflorire. Administrarea ingrasamintelor trebuie facuta in lunile iunie-iulie si redusa in luna august.poze gladiole (3)
Cultura timpurie. Pentru obtinerea de flori timpurii se practica cultura in rasadnita sau sub tuneluri de material plastic. In acest caz plantatul se face in luna februarie-martie, asigurindu-se o temperatura de 10—14°C. La inceput adaposturile se tin acoperite, se aerisesc din cand in cand si se uda moderat. Cand frunzele au crescut si daca temperatura de afara permite, se inlatura adapostul. Gladiolele astfel cultivate incep sa inflo­reasca la sfirstiul lunii aprilie, inceputul lunii mai.
 Cultura forfata. De la plantare si pana la inflorire gladiolele au nevoie de circa 100—110 zile. Se folosesc tuberobulbi de 12—14 cm circumferinta sau 3,5—4 cm in diametru. Acestia sunt plantati in decembrie-ianuarie, intr-o sera luminoasa, intr-un pamant bine lucrat si bine ingrasat. Plantatul se executa in randuri la aceleasi distante ca si in teren deschis. Temperatura din timpul zilei trebuie sa fie de 15—18°C, iar noaptea de 10°C. La aparitia inflorescentei temperatura se ridica cu cateva grade si se intensifica udatul. Gladiolele fortate in astfel de conditii infloresc in luna aprilie-mai.
Cultura tirzie. Pentru a avea flori in lunile de toamna, septembrie-octombrie, plan­tatul gladiolelor se face in luna iunie. Pana la aceasta data, incepand din luna martie- aprilie, tuberobulbii sunt depozitati in incaperi red la temperatura de 4—5°C.

 4.Intrebuintari

Datorita elegantei, coloritului variat si viu, precum si duratei mari de pastrare in apa, gladiolele sunt folosite indeosebi ca flori taiate. De asemenea sunt folosite pentru amenajari floricole in parcuri si gradini, fie singure fie in amestec cu alte plante de aceeasi talie.
Cuvinte cheie: informatii despre gladiole, totul despre gladiole, plantare gladiole, ingrijire gladiole, specii gladiole, soiuri gladiole, cultura gladiole, intrebuintari gladiole, poze gladiole

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cale - Specii cale, cultura calelor, informatii despre cale

Iris - cultura iris, poze iris, informatii despre iris