Amaryllis - specii amaryllis, cultura amaryllis, informatii despre amaryllis

Amaryllis - Fam. Amaryllidaceae

1.Informatii generale

Genul cuprinde aproximativ 50 de specii originare din America de Sud. Plantele cultivate sunt cunoscute mai mult sub denumirea improprie de Amaryllis, gen originar din sudul Africii, cu care are oarecare asemanare.

2.Specii si soiuri

Plantele existente in cultura sunt : hibrizi proveniti indeosebi de la Hippeastrum vittatum (Herb). Aceasta specie este caracterizata prin bulbi imari, frunze viguroase si tije florale cilindrice carnoase, de 50-60 cm, care poarta 4-6 flori de culoare rosie cu o dunga alba. Petalele sunt ascutite, cu varfurile rasfrante spre exterior. Soiurile hibride se remarea prin coloritul variat al florilor, in tonuri de alb, roz, rosu si prin marimea acestora, care poate varia de la 15 la 25 cm in diametru.

3.Soluri

Amaryllisul este o planta perena, cu inflorire de vara in culturi neadapostite sau de iarna-primavara, in culturile de sera. Florile apar in al doilea sau al treilea an de cultura. Anual inflorirea se produce bine dupa o perioada de repaus de 2-3 luni. De la punerea la format pana la inflorire, plantele au nevoie de 3-4 luni. In sere, plantele pretind locuri temperate sau calde(15-18°C), luminoase, cu putina umiditate in sol si in atmosfera. Fata de sol au aceleasi pretentii ca si Clivia.

4.Cultura

Se inmulteste prin seminte in august-septembrie, prin separarea bulbilor sau prin divizarea bulbului. Separarea bulbilor se face cu ocazia transplantarii. Plantele obtinute pe aceasta cale infloresc dupa 2-3 ani. Bulbii divizati se pun la inradacinat in sera inmultitor la temperatura de 25°C. Plantele tinere, de curand obtinute, se cultiva peste vara direct in sol sau in ghivece. In aceasta perioada ele se uda mult si cand soarele este puternic se umbreste. Se ingrasa saptamanal sau la doua saptamani, mai ales plantele destinate culturii formate. In timpul verii, frunzele se stropesc zilnic cu apa. In primii 2-3 ani plantele trebuie sa vegeteze continuu. In vara precedenta fortarii, plantele se supun unui regim scazut de umiditate, pentru a le face sa intre in repaus. Bulbii in repaus se pastreaza in depozite, in ghivece sau sunt scosi din acestea si stratificatie. Plantele pastrate in ghivece infloresc de obicei mai repede. Cei care au fost stratificati se planteaza in ghiveci in noiembrie-decembrie. Amestecul de pamant poate fi format din : 1/3 pamant de frunze, 1/3 pamant greu lutos+1/3 mranita bine descompusa si 1/6 nisip. Pentru fortare, ghivecele cu plante se pun pe parapete la temperatura de 17°, care poate creste treptat pana la 22°C. Plantele se uda progresiv, cantitatea de apa crescand o data cu cresterea temperaturii si a partilor aeriene. La plantele pastrate in perioada de repaus in ghivece, vegetatia incepe uneori fara interventia speciala. Aceste plante se uda atunci cand tija florala a aparut’ si se scot la lumina cand acestea au 10-15 cm. Transplantarea plantelor mature se face la 2-3 ani dupa inflorire. In timpul verii, plantele se uda si se ingrasa pana aproape de perioada de repaus. In august-septembrie, cantitatea de apa se reduce pentru a usura intrarea in repaus.

5. Intrebuintari

Principala folosire este ca planta de apartament. Uneori sunt folosite florile taiate, indeosebi in lucrari de legatorie. Cuvinte cheie: informatii despre amaryllis, totul despre amaryllis, plantare amaryllis, ingrijire amaryllis, specii amaryllis, soiuri amaryllis, cultura amaryllis, intrebuintari amaryllis, poze amaryllis

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cale - Specii cale, cultura calelor, informatii despre cale

Gladiole-poze gladiole-informatii gladiole-plantare gladiole-bulbi gladiole

Iris - cultura iris, poze iris, informatii despre iris