1. Informatii generale
- zambila
Zambile sunt flori cu bulbi care infloresc primavara, au frunze lungi, înguste, care sunt pliate longitudinal. Zambilele sunt flori extrem de parfumate si infloresc in grupuri dense. Zambila este numele comun pentru aproximativ 30 de plante cu flori perene ale genului Zambila (Liliales, familia Liliaceae), din regiunea mediteraneană şi Africa. Zambila comuna de gradina, zambila Orientalis, originara din Anatolia, a fost adusa în Europa în secolul al 16-lea. Bulbul de zambila produce un spic dens, compact de flori, de 15-30 cm inaltime. Zambile sunt foarte parfumate, în formă de clopotei, cu petale de flori refletate. Spicul dens de flori vine în nuanţe de alb, portocaliu, galben, roz, rosu, violet si albastru. Cele 7-8 frunze sunt de culoare verde lucios, carnoase şi în formă de sageata. Bulbul de zambila este violet sau crem si este acoperit cu un strat uscat, asemanator cu hartia.
- Legenda zambilei
O veche legenda greceasca descrie originea zambilei. Doi dintre zei, Apollo si Zephyr, adorau un chipeş adolescent grec pe nume Hyakinthis. Apollo la invatat pe Hyakinthos arta de a arunca cu discul. Zephyr, care a fost zeul vântului de vest, a fost copleşit de gelozie si a suflat discul inapoi. Acesta la lovit pe Hyakinthos in cap şi l-a ucis. Din sângele lui a crescut o floare, pe care zeul soarelui Apollo a numito dupa el. "Zambila" cuvântul a apărut, de asemenea, dintr-o limbă antica (denumită "Thracopelasgian"), care a fost rostit pentru prima data acum 4000 de ani. Zambila sălbatica este nativa din Turcia şi Orientul Mijlociu, de-a lungul malurile de est ale Mediteranei. Zambile au fost cultivate în Europa în timpul grecilor şi a romanilor. Atât Homer cat şi Virgil au remarcat mirosul ei frumos. Dupa aceasta, zambila a dispărut din istorie şi nu a reapărea până in secolul al 16-lea când a fost reintrodusa în Europa de Vest, Turcia şi Iran. Leonhardt Rauwolf, (un medic german) a adunat câteva zambile când a vizitat Turcia în 1573. Zambilele au fost cultivate pentru comert inca din a doua jumătate a secolului al 16-lea. In Europa zambilele au devenit foarte populare în secolul al 18-lea şi începutul secolului al 19. Bulbii sunt acum cultivati cu scop comercial în Olanda şi Regatul Unit. In Olanda, zambilele sunt vandute si ca flori taiate. Zambila comuna este cultivata într-o mică măsură în Olanda si pentru producerea parfumurilor. Cu toate acestea, cele mai multe parfumuri de zambilă vândute sunt sintetice, bazate în principal pe phenylacetaldehyde. Prin urmare, Zambila este, de asemenea, numita si zambila olandez.
Perioada de inflorire normală a zambila
este din martie până în aprilie.
07 martie este Ziua Mondială a zambilei. In limbajul Victorian al florilor, florile de zambile simbolizează sportul sau jucatul. Zambila albastra semnifica sinceritate.
- Soiuri zambile
2. Soiuri de zambile
Zambila simpla: aceste capete de zambile clasice arata bine, în grădină sau atunci când sunt forţate în ghivece. Gigantul albastru este una dintre cele mai mari zambile, care are flori de culoarea cerului albastru, cu vene albastru inchis. Zambile duble: spiralele pufoase de flori colorate sunt dispuse pe tulpini cu inaltimea de 15- 21 cm. Nalba este o varietate remarcabilă, care dispune de flori roz inchis. Zambile multiflore: Fiecare bulb produce o serie de tulpini de flori, cu aranjamente de flori slabe. Acestea sunt mai puţin obisnuite decât cele simple sau duble.
3. Cresterea Zambilelor
- Cresterea zambilelor
Plantati bulbi de zambilă din toamna, cu 6 pana la 8 săptămâni înainte de venirea gerului greu şi atunci când solul este sub 16 grade Celsius. Aceasta este, de obicei, în lunile
septembrie şi octombrie, în nord, şi în octombrie şi noiembrie în sud. Pregatiti patul pentru flori cu o grebla sau un bat, veti grebla pamantul pana la o adancime de 12-15 centimetri, dupa care il veti amesteca cu gunoi de drajd (2-4 centimetri de gunoi). Săpati o gaura de 6 - 8 cm adâncime, puneti bulbul în gaura, cu varful in sus, apoi acoperiti cu sol şi apăsaţi ferm. Distanta dintre bulbi este de 4 până la 6 cm. Datii apă din abundenţă după plantare. După ce infloresc in primavara, permiteti plantelor să crească, până când frunzele mor. Ele au nevoie de timp dupa inflorire pentru a stoca energie în bulbi pentru anul viitor. Pentru a elimina frunzele moarte, fie le taiati de la baza, sau răsuciţi frunzele în timp ce trageţi uşor.
4. Ingrijirea Zambilei
Păstraţi zambilele adăpate în timpul perioadelor secetoase din toamna. In primavara, dupa ce au trecut florile, taie tulpina dar permitetile frunzelor să moara in mod natural. Ingrasamantul (gunoi de grajd de preferinta) aplicat anual, va oferi zambilelor tot necesarul de substante nutritive. Dimensiunea florilor poate scădea în anii următori, astfel încât unii gradinari planteaza bulbi noi de zambile in fiecare an. Zambile de vara sunt parfumate datorita florilor în formă de clopot, pentru o lună, în mijlocul verii. Dacă sunt plantate in luna martie, va puteti astepta la florire în luna iulie
Cuvinte cheie: informatii despre zambile, totul despre zambile, plantare zambile, ingrijire zambile, specii zambile, soiuri zambile, cultura zambile, poze zambile
Comentarii
Trimiteți un comentariu