Crini - plantare crin, ingrijire crin, poze crini, bulbi crini

Acest articol contine informatii despre:

1.Informatii generale despre crini
2.Unde plantam bulbii de crini?
3.Cand se planteaza bulbii de crini?
4.Cum se planteaza bulbii de crini?
5.Cum se pastreaza bulbii de crini?
6.Boli si daunatiri | Modalitati de tratare
Crin
Crin

Informatii generale despre crini

Datorita numarului mare de mituri si legende despre crini, putem spune ca aceasta planta este si a fost un simbol al frumosului, puritatii si inocentei.
Fiind una dintre primele plante cultivate de om, crinul apare pe obiecte de cult si podoabe in toate perioadele evolutiei civilizatiei umane. Atat la greci cat si la romani crinul simboliza speranta si triumful, folosit alaturi de trandafiri si laur pentru incoronarea fruntilor invingatorilor, dar si ca dar pentru zeitele frumoase.
crini
Crin

Unde plantam bulbii de crini?

Prefera solurile nisipoase, usoare, care au fost ingrasate cu gunoi de grajd bine fermentat cu o reactie usor acida, cu exceptia speciilor L.candidum, L.regale si L.lancifolium, pentru care solurile calcaroase sunt mai indicate. Unele specii prefera locurile insorite si adapostite de vant, dar sunt si specii, ca de exemplu L.auratum, L.superbum, care se dezvolta foarte bine la semiumbra si chiar la umbra. Plantati sau nu in plin soare, este recomandat sa dispuneti printre bulbii de crin alte plante ce acopera bine pamantul, pentru a le asigura radacinilor de crin racoarea pe care o apreciaza.
Crin
Crin

Cand se planteaza bulbii de crini?

Bulbii de crini in general sunt plantati toamna, dar pentru a evita inghetarea bulbilor este indicat sa pastram bulbii pana in primavara. In primavara putem planta bulbii de crini din luna martie pana in mai,dar numai dupa ce pericolul de inghet a disparut.

Cum plantati bulbii de crini?

Crinul este iubitor de companie,de aceea este bine sa-i plantam in grupuri. Plantarea bulbilor de crini in grupuri prezinta si avantajul cromatic dar si amplificarea mirosului. Dupa ce ati ales locul unde doriti sa plantati crinii,incepeti sa sapati grupile(20 - 25 cm). In fiecare groapa puneti putin nisip pentru a ajuta la drenajul apei. Intruduceti bulbul de crin in groapa facuta si acoperitil cu pamant amestecat cu nisip si ingrasaminte naturale.
Crin roz
Crin roz

 

 

 

 


Cum se pastreaza bulbii de crini?

Bulbii de crini pot fi pastrati si la temperatura normala, intr-un loc uscat si racoros. Cel mai indicat este sa pastram bulbii de crinii in pivnita. Trebuie sa evitam ca bulbul de crin sa se usuce

Boli si daunatiri | Modalitati de tratare

1. Virozele, care se manifesta prin deformarea frunzelor, aparitia de pete galben-brune si oprirea cresterii plantelor. Din pacate, nu exista mijloace de combatere, plantele virusate trebuind eliminate.
2. Fuzarioza, produsa de ciuperca Fusarium oxysporum, determina putrezirea bulbilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor. In afara de tratarea cu substante chimice, se poate recurge si la rotirea culturilor.
3. Rugina produsa de ciuperca Uromyces lilii apare sub forma de pustule rosii pe partea inferioara a frunzei. Se poate combate chimic.
4. Bacterioza cu Erwinia carotovora ataca bulbii, provocand ingalbenirea si moartea plantei. Preventiv, se poate face dezinfectia solului si se trateaza bulbii inainte de plantare.
5. Nematozii (viermii radacinilor) – din cauza lor, crinii nu trebuie plantati dupa alte specii bulboase, daca solul nu a fost tratat!
Cuvinte cheie: informatii despre crini, totul despre crini, plantare crini, ingrijire crini, specii crini, soiuri crini, cultura crini, poze crini

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cale - Specii cale, cultura calelor, informatii despre cale

Gladiole-poze gladiole-informatii gladiole-plantare gladiole-bulbi gladiole

Iris - cultura iris, poze iris, informatii despre iris